Sporten in een rolstoel

sporten in rolstoel

Sommige mensen zitten al heel hun leven in een rolstoel, en bij sommigen gebeurd het plotseling door verlamming, een ongeluk of een ander ongeval. Mensen die eerst altijd hebben kunnen lopen zullen meteen de beperkingen merken. Want hoe moet je sporten terwijl je in een rolstoel zit? Je kunt in veel gevallen eigenlijk alleen nog maar je armen gebruiken.

 

Vaak hoor je van mensen die in een rolstoel terecht zijn gekomen, dat ze moeite hebben met oppakken van sporten. Ze weten niet goed hoe. Er zijn in Nederland verschillende verenigingen en wedstrijden voor sporters in een rolstoel. Ook worden er op sportscholen aparte cursussen gegeven voor het vinden van een geschikte rolstoelsport. Er zijn tientallen soorten sporten die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen in een rolstoel:

 • Rolstoeltennis
 • Rolstoelbasketbal
 • Quad rugby
 • Rolstoelhockey

Gezond leven met een rolstoel

Mensen die in een rolstoel zitten en niet bewegen, kunnen last krijgen van een slechte houding. Ook kan de beperking worden verergerd. Je krijgt een betere bloedsomloop door sporten en je hebt minder snel kans op een hart- of vaatziekte. Zo zijn er nog tientallen andere redenen om te sporten. Ook kan sporten helpen bij het accepteren van je handicap en kom je meer onder de mensen.

Ook zijn er speciale rolstoelfietsen. Hiermee fiets je met je armen in plaats van met je benen. Dit is ook een erg goede manier om toch een beetje beweging te krijgen.

Rolstoelvoetbal of rolstoeltennis kan ook bij onze playground worden gespeeld. De playground is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en heeft een stugge ondergrond, waardoor je niet snel uitglijdt met je rolstoel.

Help jij ons mee? Vraag dan vrijblijvend informatie aan, je kunt ons meehelpen als vrijwilliger, in natura, of sponsoren/doneren en ons op die manier ondersteunen.

Reactie (2)

 • Wellner Mobiliteit| december 18, 2017

  Mooi om te zien dat er ook andere partijen zijn die het leven van rolstoelgebruikers aangenamer willen maken 🙂

  • sportenspel| december 21, 2017

   Jazeker dank u wel, wat ons betreft de normaalste zaak van de wereld, ons ideaalbeeld is jong en oud, beperkt en niet beperkt samen in verbinding met elkaar.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial