Sporten voor ouderen

ouderen sporten

Er heerst een vegrijzing binnen Nederland. Ouderen bereiken steeds een hogere leeftijd en er is een flink tekort binnen de zorgsector. Veel ouderen (60+) leven helaas ongezond en zijn in sommige gevallen erg eenzaam. Sporten kan hier een verandering in brengen. Er zijn verschillende voordelen voor ouderen wanneer ze sporten. Een van de belangrijkste is misschien wel dat sporten het valrisico verlaagd. Lees hier meer over sporten voor ouderen!

Ouderen en sport

Steeds meer ouderen beginnen met sporten. Dit komt vooral doordat er in verschillend regio’s in Nederland speciale sportprogramma’s voor oudere inwoners zijn. Sporten is namelijk erg belangrijk voor deze groep. Er zitten verschillende lichamelijke en fysieke voordelen aan.

Gezondheid

Door te sporten worden de kansen op ziektes verkleind. Ouderen die veel sporten krijgen minder snel last van veroudering van hart- en bloedvaten. Ook hebben oudere mensen minder snel kans om een ernstige ziekte op te lopen of om een hartinfarct te krijgen. Sporten kan ook suikerziekte tegengaan. Door te sporten krijgen ouderen sterkere spieren en botten en zijn ze lenig. Dit helpt ook weer om een goede balans te behouden, met als voordeel dat ouderen minder snel hun evenwicht verliezen en vallen. Bij artritis kan sporten zelfs de pijn verminderen.

Sociaal contact

Veel ouderen in Nederland zijn eenzaam en komen niet meer onder de mensen. Sommige oudere mensen zitten weken alleen totdat er een keer iemand op bezoek komt. Doordat zij zich aansluiten bij een sportschool of sportclub komen ze onder de mensen. Vaak zijn er speciale programma’s voor ouderen waardoor ze kunnen sporten met leeftijdsgenoten. Sporten met leeftijdgenoten maakt het ook makkelijker om het bewegen vol te houden.

Populaire sporten

Er zijn een aantal sporten die populair zijn bij de oudere bevolking:

  • wandelen; vaak in de natuur
  • fietsen; dit wordt vaak op een elektrische fiets gedaan
  • yoga
  • zwemmen; ook hier zijn speciale ouderen programma’s voor
  • gym
  • Nordic Walking; wandelen met stokken die meer grip bieden, waardoor zij niet snel hun evenwicht verliezen
  • fitness
  • tennis

Help jij ons mee? Vraag dan vrijblijvend informatie aan, je kunt ons meehelpen als vrijwilliger, in natura, of sponsoren/doneren en ons op die manier ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial