Waarom is sporten gezond voor kinderen?

kind aan het zwemmen

Kinderen en sporten. Het is erg belangrijk en gezond voor de ontwikkeling van je kind. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt sporten zo gezond voor kinderen? In dit artikel lees je waarom sporten zo goed is voor kinderen.

Sport is belangrijk voor kinderen

Sporten is op meerdere vlakken belangrijk voor kinderen. Kinderen vinden sporten leuk om te doen, kunnen hun energie kwijt en creƫren banden met andere leeftijdsgenootjes met dezelfde interesse. Kinderen kunnen al sporten als ze 4 jaar oud zijn. Veel sportclubs hebben speciale open dagen en kennismakingsdagen voor de kleintjes. Sporten zorgt voor een betere lichaamshouding en zorgt voor een gezondere levensstijl.

Goede conditie

Door te sporten krijgt je kind een betere conditie. Ook krijgen kinderen door sporten sterkere spieren en botten. Het wordt aangeraden om kinderen elke dag een uurtje te laten bewegen. Onder beweging wordt ook naar school fietsen of lopen gezien. Kinderen moeten minstens twee keer per week intensief sporten bij bijvoorbeeld een sportclub. Kinderen hebben door sporten minder kans op verschillende ziektes; het afweersysteem wordt namelijk beter. Ook krijgen kinderen minder snel een blessure.

kind wintersport

Overgewicht tegengaan

Een groot deel van de kinderen in Nederland heeft overgewicht. Dit is erg gevaarlijk voor de ontwikkeling van het kind. Ze kunnen hierdoor lichamelijke problemen krijgen. Als een kind aan het sporten is kan overgewicht tegengehouden worden. Dit komt omdat het kind in beweging is, meestal een aantal keer per week als je kind zich aansluit bij een sportclub. Wel moet je kind ook gezond eten. Zo kan overgewicht namelijk nog effectiever tegengegaan worden. Als je kind goed sport maar ongezond eet, helpt dit nog niet.

Persoonlijke ontwikkeling

Door kinderen te laten sporten bij een sportclub leggen ze snel contacten met andere leeftijdsgenootjes. Kinderen kunnen zich beter ontspannen en zijn minder stress-gevoelig. Ook krijgen kinderen door sporten een beter nachtritme. Doordat ze tijdens het sporten veel energie kwijt raken zijn ze in de avond vaak erg moe. Kinderen leren tijdens het sporten om met doelen en teleurstellingen om te gaan. Kinderen die jong met sport beginnen zijn op latere leeftijd ook grotendeels nog actief met sporten.

kind aan het zwemmen

Bevordert leerprestaties

Doordat kinderen sporten wordt er in het brein meer zuurstof aangemaakt. Ook komt er door sporten meer bloed in de hersenen van kinderen. Dit stimuleert de celgroei binnen de hersenen. Kinderen kunnen ook beter presteren op school doordat er door sporten hormomen worden aangemaakt. Door endorfines die worden aangemaakt hebben de kinderen minder last van stress. Ze voelen zich beter in hun vel en kunnen zich hierdoor ook beter concentreren.

 

Help jij ons mee? Vraag dan vrijblijvend informatie aan, je kunt ons meehelpen als vrijwilliger, in natura, of sponsoren/doneren en ons op die manier ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial